Unges ret til blufærdig eksponering

Kan intimitet og puritanisme kombineres med social adfærd?

I gamle dage (åhhh nej, ikke igen!) der var der noget der hed: ”Indenfor husets fire vægge”. Og da jeg var ung (åhhhhhhh nej, det siger du bare ik’!) der var vi nøgne på den frie måde, sådan lidt uskyldigt og meget ukompliceret. Det er næsten halvt hundrede år siden.

I dag, når jeg opholder mig i fitnesscentrets omklædningsrum, oplever jeg unge smukke ”perfekte” piger stå og vride sig som levne ål på en varm stegepande, når de klæder om og for alt i verden vil undgå at det pensionisthold der netop har afsluttet træningen, kommer til at se en bid nøgen krop omkring bryst eller nederste torso.

Når jeg derefter åbner aviser og loger mig ind på diverse sociale medier opdager jeg, at det er et problem at unges sexscener deles her og der, til stor skam og skade for de der har filmet sig selv i diverse intime positioner og efterfølgende delt det med en partner eller en ven.

De unge forstår deres verden, men jeg finder det tankevækkende at der er opstået puritanisme blandt de unge, der gør at nøgenhed i det virkelige liv er grænseoverskridende. Mens intimitet i forplantningsagten er noget der skal dokumenteres visuelt, gemmes på diverse konsoller, der hvor afstanden til et tryk på en knap og eksponering på offentlig upersonlige sites, en så kort at det ikke kan undgås at det sker.

Når vi skal opdrage de unge i at begå sig på de sociale medier, ligger det lige for at drøfte ”hønen eller ægget-effekten”. Hvor skal vi starte og slutte? Skal vi undervise de unge i at filme sig selv når de dyrker sex eller skal vi tale om, hvad der bør blive “indenfor husets fire vægge”? Så andre ikke får mulighed for at dele materialet. Skal vi tale om nødvendigheden af at tage billeder og filme sig selv når man er mest sårbar, blufærdig og intim? Skal vi spørge hvorfor det absolut er nødvendigt at flytte fokus fra nærværd, fuld tilstedeværelse og kærlighed til: Hvordan ser jeg ud med numsen bar og kønsdels der kopulerer?

Når det så er gjort: visualiseringen og dokumentationen af kønsakten, hvad stiller man så op med materialet? Hvorfor skulle man som udgangspunkt filme eller tage billeder at dette unikke intime øjeblik og hvad skal det efterfølgende bruges til? Forældre stilles i dag over for en ret speciel opgave, nemlig at guide de unge i forhold til hvordan deres børn håndterer det intime billedmateriale børnene selv har tilvejebragt og som børnene muligvis ikke har taget stilling til. Men overvejelserne er meget vigtige fordi: dette private visuelle materiale, kan bringe andre i et juridisk dilemma, da er det en ret alvorlig sag at lade sig filme nøgen, hvis man vil have det for sig selv, fordi verden ser ud som den gør, en verden som de unge bedst forstår.

Det er indlysende at der skal defineres nogle meget klare grænser for hvad andre må deler på de sociale medier. Alle har et ansvar. Men med så meget andet her i livet, må man starte med sig selv. Selv tror jeg den vigtigste prop man kan benytte er, i forhold forebyggelse af ydmygende visuel krænkelse og adfærd, det begynder med, at den der filmer sig selv i private øjeblikke i situationer der ikke tåler dagens lys, tænker sig godt og grundigt om. Jeg tror selv på, at det er det teenage-forældre skal have fokus på. Forebyggelse!

Naturligvis har de unger ret til blufærdig eksponering. Selv kunne jeg godt unde dem at være er frie i det virkelige liv – og private i det private.

/Nor Sisden

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s